Kristtorn

Kristtorn

Kristtorn er en hjemlig plante, der er velkendt af alle. Denne tornede stedsegrønne hækplante kan du ikke alene finde i diverse haver og parken, men også i skoven. Flot som hæk, men også solitært stående.

Læs videre..
pr. side

Kristtornhæk

Kristtorn er en hjemlig plante, der er velkendt af alle. Denne tornede stedsegrønne hækplante kan du ikke alene finde i diverse haver og parken, men også i skoven. Flot som hæk, men også solitært stående. Kristtorn blev kaldt Ilex i Romertiden, og de gamle romere dekorerede deres huse om efteråret og vinteret med dens kviste. Det er en tradition, som vi stadig følger ved juletid. Udover at kristtornkvistene sørger for en hyggelig atmosfære, troede man også tidligere, at en Ilex var lykkebringende. Det er vel et forsøg værd, ikke?

Ilex: en uigennemtrængelig kristtornhæk med torne

Overalt findes der indbrudstyve, der er på udkig efter værdifuldt indbo. Det er uanset om du bor i en forstad til Aarhus, et trendy villakvarter i Rungsted eller på et nedlagt landbrug i Sindal. Hvis du gerne vil kunne sove trygt, så er en kristtornhæk løsningen. Plant denne tornede og uigennemtrængelige hæk omkring din have og lad bare tyveknægtene forsøge at trænge igennem. Der er ingen chance for, at de kan finde vej gennem tornene. De tornede blade på en Ilex sørger naturligvis også for, at katte, hunde og eventyrlystne børn holdes ude af dit private område. Alaska kristtorn er den mest tornede og uigennemtrængelige sort kristtorn.

Den stedsegrønne kristtornhæk

Kristtornhækken er ikke kun lykkebringende, men giver også en masse grønt og liv. Kristtornen hører nemlig til de stedsegrønne hækplanter, og derfor taber den ikke bladene. Denne hækplante er altid grøn, uanset om det er forår, sommer, efterår eller vinter. Om foråret og sommeren dannes der små hvide blomster, der tiltrækker alle slags insekter. På de hunlige kristtornsorter, såsom den blågrønne kristtorn Blue Maid og kristtornen Heckenfee, dannes der små røde bær, som er elsket af fuglene. På den måde giver en Ilex hæk liv i din have. Da bærrene er giftige for børn og kæledyr, vil du muligvis foretrække en kristtornhæk uden bær istedet. Så bør du vælge en af de hanlige kristtornsorter: kristtornen Heckenstar, kristtornen Heckenpracht eller den blågrønne kristtorn Blue Prince.

Kristtornens egenskaber

Hvad er de øvrige vigtige egenskaber ved kristtornhækken? En Ilex er stedsegrøn, og trives godt mange steder i haven. Den kan placeres i både fuld sol eller skygge, og foretrækker en jordbund der er fugtig eller almindelig. Sorter som almindelig kristtorn og Alaska kristtorn kan også udplantes på et vådt eller tørt sted. En Ilex har en væksthastighed på ca. 20 cm. pr. år og skal klippes mindst en gang årligt. Sørg for at beskytte dine hænder og arme ved at bruge kraftige handsker. Det tager et stykke tid, før en kristtornhæk er helt tæt, men du kan heldigvis også købe færdighække hos Garmundo.

Hos Garmundo sælger vi også sorter af den japanske kristtorn (Ilex crenata). De stammer også fra Ilex-familien, men de ser anderledes ud, end de hjemlige kristtornhække vi kender. Bladene er meget mindre og stikker ikke, og bærrene er sorte. Derfor har vi placeret den japanske kristtorn i en separat kategori.

Køb Ilex kristtorn hos Garmundo

Garmundo er det rette sted, når det gælder Ilex hækplanter af høj kvalitet. Vi sælger forskellige sorter kristtornplanter til rimelige priser. Du kan få hjælp med valg af det korrekte antal hækplanter eller valg af den rigtige størrelse hækplanter. Du kan naturligvis altid kontakte os, hvis du har spørgsmål!