Stauder

Stauder

Søger du smukke stauder til din have? Hos Garmundo finder du et væld af forskellige arter, fra blomstrende stauder til prydgræsser. Stauder er superrobuste og blomstrer ofte overdådigt, hvilket gør dem til en pryd i enhver have. Leveres i pakker a 20 stk., nok til ca. 3 m² planter. Hos Garmundo kan du også få færdige bedpakker, som indeholder et mix af forskellige stauder og en udplantningsvejledning. Det eneste, du skal gøre, er at åbne pakken og plante dem ud!

 

Læs videre..
pr. side

Køb stauder hos Garmundo

Søger du smukke stauder til din have? Hos Garmundo finder du et væld af forskellige arter, fra blomstrende stauder til prydgræsser. Stauder er superrobuste og blomstrer ofte overdådigt, hvilket gør dem til en pryd i enhver have. Leveres i pakker a 20 stk., nok til ca. 3 m² planter. Hos Garmundo kan du også få færdige bedpakker, som indeholder et mix af forskellige stauder og en udplantningsvejledning. Det eneste, du skal gøre, er at åbne pakken og plante dem ud!

Det skal du være opmærksom på, når du køber stauder til din have

Vi giver dig et par tips til, hvad du skal tænke på, når du vælger stauder:-

 • Placering: Hver staude har sine egne krav til placering. Nogle stauder trives f.eks. bedst i fuld sol, mens andre har det bedre på en plads i skyggen.

 • Størrelse: Stauder varierer meget i størrelsen, fra små bunddækkere til høje buske. Tag højde for dette, når du vælger.

 • Blomstring: Også blomstringen varierer fra staude til staude. Nogle blomster i foråret, og andre om sommeren eller i efteråret. Vil du have blomstrende stauder hele sæsonen igennem, skal du vælge planter med forskellige blomstringsperioder.

 • Farve: Uanset hvilke farver du ønsker i din have, findes der altid en staude, der opfylder dine ønsker. Vælg en, der passer til farvesammensætning i din have.

 • Pasning: Langt de fleste stauder fra Garmundo er nemme at passe. Enkelte kræver lidt mere opmærksomhed. Tænk over, hvor meget tid og hvilke ressourcer du vil bruge på pasning.

 • Jordbund: Nogle stauder trives bedst i rig muldjord, mens andre kan nøjes med mindre næringsrig jord. Undersøg jordbunden i din have, og vælg planter, der passer til den.

Godt at vide: På vores hjemmeside er alle ovennævnte egenskaber angivet ved hver staude, så det er nemt for dig at vælge de rigtige planter til din have!

Hvad er gode eksempler på smukke stauder?

Der findes rigtig mange smukke stauder til haver og blomsterbede. Leder du efter stauder med flotte blomster, er her en række eksempler på nogle meget populære arter:

 • Pragtspir (Astilbe): Denne staude sætter fantastiske flotte spir i forskellige farver.

 • Salvie (Salvia): Salvie er en populær plante, der findes i utallige sorter og farver, fra blå til rød. Den er også velegnet til krukker.

 • Floks (Phlox): En anden favorit til blomsterbedet, som har store toppe af farverige og duftende blomster.

 • Purpursolhat (Echinacea): Denne staude har pragtfulde blomster i forskellige farver, der virkelig lyser op i haven.

Hvordan og hvornår er det bedst at udplante stauder?

 Det er bedst at udplante stauder, når de ikke er i blomst. Det er som oftest i det sene efterår eller det tidlige forår. Det giver planterne tid til at tilpasse sig de nye omgivelser, inden vækstsæsonen begynder. Det er ikke spor svært at udplante stauder. Sådan gør du:

 • Forbered jorden: Bland kompost eller humus i havejorden for at forbedre jordstrukturen.

 • Gennemvæd planten: Gennemvæd planten i potten, så jorden er fugtig, når den plantes ud. Det gøres nemmest ved at sætte den i en spand vand.

 • Grav et hul: Grav et plantehul i jorden, som er stort nok til, at plantens rødder kan være der.

 • Plant stauden: Tag planten forsigtigt ud af potten, og anbring den i hullet. Rodklumpens overside skal stå i samme højde som jorden. Fyld plantehullet op med jord, og tryk jorden godt til.

 • Vand: Vand planten godt lige efter udplantningen. Det er med til at gøre jorden fast og holde rødderne fugtige. Er vejret tørt, skal du vande planten godt et par gange i løbet af den første periode.

Pasning af stauder

Hvis dine stauder skal holde sig i topform, kræver de lidt pasning. Her er et par tips til, hvordan du vander, beskærer og forbedrer jordbunden til dine stauder:

 • Vanding: Stauder har brug for regelmæssig vanding, især i varme og tørre perioder. Sørg for, at jorden omkring planterne er fugtig, men ikke for våd.

 • Beskæring: Klip de visne eller beskadigede toppe ned i det tidlige forår, og klip også stængler ned, der står for tæt sammen. Hermed får planten plads til at vokse og får et mere tæt og fyldigt udseende. I løbet af blomstringsperioden er det bedst at fjerne de afblomstrede blomster. Det får planten til at sætte nye knopper, så blomstringsperioden forlænges.
 • Jordbund: Der findes mange forskellige staudetyper, som alle stiller forskellige krav til jorden. Nogle trives f.eks. bedst i sandet jord, mens andre foretrækker en fugtig jord. Når du vælger stauder, bør du derfor tjekke, hvilke specifikke krav de stiller til jorden. Det er under alle omstændigheder godt at tilsætte jorden organisk materiale, f.eks. kompost eller humus, for at forbedre jordstrukturen.

 • Gødskning: Stauder har brug for næring for at forblive sunde, især i vækstperioden. Brug et gødningsprodukt i høj kvalitet eller kompost, og følg doseringsanbefalingen på produktet.

 • Undgå ukrudt: Hold jorden omkring stauderne fri for ukrudt, så de ikke skal konkurrere om næringsstofferne.

Få råd om stauder

Vores kundeservice hjælper gerne med at besvare alle dine spørgsmål om stauder! Uanset om du vil vide, hvilke staudearter der vil egne sig til din have, eller har brug for hjælp til pasning, er Garmundo til for at hjælpe. Vores medarbejdere er ægte haveeksperter og kan rådgive om de rette vækstforhold og om pasning og udplantning af stauder. Du er altid velkommen til at kontakte os, hvis du har spørgsmål. Vi er her altid for dig!