Japansk kristtorn

Japansk kristtorn 

Japansk kristtorn (Latinsk: Ilex crenata) er en gruppe stedsegrønne hækplanter med små mørkegrønne eller lysegrønne blade. Sorten stammer oprindeligt fra Asien, men ses nu i danske haver, parker og i det fri.

Læs videre..
pr. side

Japansk kristtorn 

Japansk kristtorn (Latinsk: Ilex crenata) er en gruppe stedsegrønne hækplanter med små mørkegrønne eller lysegrønne blade. Sorten stammer oprindeligt fra Asien, men ses nu i danske haver, parker og i det fri.

Ilex crenata som erstatning for buksbom

Leder du efter et alternativ til buksbommen? På grund af buksbomkvistdøden, en svamp, der har ramt en hel del buksbombuske de senere år, anvendes den japanske kristtorn i stigende grad som erstatning for buksbommen. Især den japanske kristtorn Convexa, den japanske kristtorn Kanehirae og den japanske kristtorn Dark Green er gode sorter til dette. I de senere år er mange buksbombuske på danske kirkegårde blevet erstattet af den japanske kristtorn Dark Green på grund af den alvorlige buksbomkvistdød. Med hensyn til udseende ligner Ilex cretana buksbommen meget. Det er de samme små blade, den samme kompakte vækst, begge er stedsegrønne og yderst hårdføre. En af forskellene er, at der dannes små, hvide blomster mellem bladene på den japanske Ilex om foråret, som bliver til små sorte bær om efteråret.

Vækst og klipning af en Ilex crenata

Sorterne, der oftest bruges som et alternativ til buksbom, har en langsom vækst og har derfor ikke brug for at blive klippet særligt ofte. Andre sorter som for eksempel den japanske kristtorn Blondie og den japanske kristtorn Green Hedge er begge et godt alternativ til buksbom. De vokser dog lidt hurtigere og er velegnede til hække op til ca. 2 meters højde. Alle sorter af Ilex crenata er velegnede til formklipning. Desuden er den japanske kristtorn vinterhårdfør, trives i sol eller skygge og i både fugtig og almindelig jordbund.

Forskellen mellem den japanske kristtorn og den 'almindelige' kristtorn

De japanske Ilex kaldes af og til også den kinesiske kristtorn. Kinesisk eller japansk? Under alle omstændigheder har Ilex crenata rod et sted i Asien. Den japanske kristtorn stammer fra samme plantefamilie som den 'almindelige' hjemlige kristtorn, hvis kviste vi bringer ind i stuen ved juletid. Dog er udseendet af de to sorter kristtorn helt forskelligt. Den hjemlige sort har kraftige, glinsende og tornede blade, der er en del større end på den japanske variant. Den asiatiske har derimod små, bløde blade uden torne. Bærrene fra den 'almindelige' Ilex er røde, mens de på den japanske Ilex er sorte. Bærrene dannes i løbet af efteråret og bliver siddende det meste af vinteren. En festmåltid for fuglene, men giftige for mennesker.

Bestil japansk kristtorn hos Garmundo: Frisk fra planteskolen og til rimelige priser

Vil du bestille den japanske kristtorn? Så gør det hos Garmundo. Vi vil gøre alt, hvad vi kan for at sikre, at din nye Ilex hæk får en god start. Vi arbejder kun med professionelle planteskoler og leverer planterne til dig så friske som muligt. Vores hjemmeside er fyldt med gode råd, så kig dig endelig omkring. Hvis du har spørgsmål, er du altid velkommen til at kontakte os!