Hvidtjørn

Hvidtjørn

Hvidtjørnen har det latinske navn Crataegus monogyna. Det er en hjemlig sort og kendt under flere forskellige navne, herunder engriflet hvidtjørn og tjørn.

Læs videre..

Hvidtjørnehæk

Hvidtjørnen har det latinske navn Crataegus monogyna. Det er en hjemlig sort og kendt under flere forskellige navne, herunder engriflet hvidtjørn og tjørn. Bor du på landet og vil du slappe af i haven uden at køerne kan traske rundt på din terrasse? Så er det nødvendigt at skabe en afgrænsning mellem haven og engen. Du kan naturligvis blot placere et hegn eller et plankeværk, men en naturlig hvidtjørnehæk er meget pænere. Det er ikke for ingenting, at hvidtjørnen ofte anvendes som både hegns- og skovbrynsbeplantning i Danmark. Den ses også ofte brugt som læhegn omkring gårdene på landet. Crataegus monogyna er meget modstandsdygtig over for fugt og kraftig vind, og de spidse torne gør hvidtjørnehækken uigennemtrængelig for større dyr. Crataegus monogyna bruges også ofte til at stoppe indbrudstyve.

Crataegus monogyna er velegnet i kombination med andre hjemlige hækplanter, såsom slåen, hyld og bærmispel. Hvidtjørnen er derfor en del af vores forskellige hækpakker til blandede hække, såsom den blandede hjemlige landmandshæk, den blandede hæk til fugle og den blandede høje hæk til indbrudssikring.

Placering og klipning af hvidtjørn

Hvidtjørnehækken vokser sig bred og er derfor særligt velegnet til hegnsbeplantning på landet. Sorten vokser rigtig godt i direkte sol, delvis skygge eller skygge og tåler såvel fugtighed som langvarig tørke. Kort sagt, en plante, der kun stiller få krav til dens placering. Desuden er Crataegus monogyna meget vinterhårdfør. Sorten er løvfældende og har et smukt farveskifte om efteråret. Hvidtjørnehækken vokser med ca. 20 til 40 cm. årligt afhængigt af dens placering. Det er bedst at klippe hvidtjørnehækken i juni måned og eventuelt igen i september. Sørg for at bruge kraftige handsker, da tornene er meget spidse. Sorten er velegnet til lave til mellemhøje hække, og den bliver maksimalt omkring 3 meter høj.

Crataegus monogyna som medicin

Hvidtjørnehækken har smukt formede grønne blade. I maj måned dukker små hvide blomster op imellem alt det grønne, og de efterfølges senere af røde bær. Vidste du, at blomster og frugter kan spises, og at du kan lave te af de nyudsprungne blade? Planten anvendes inden for naturmedicin. Hvidtjørnens blade, blomster og bær bliver brugt til at lave medicin til forebyggelse og behandling af hjerte-kar-sygdomme. Hvidtjørnehækken er også et tilflugtssted for fugle, der kan lide at bygge en rede i den og spise af bærrene. Sommerfugle og andre insekter holder også meget af hvidtjørnehækken. Kort sagt, en helt speciel hækplante med unikke egenskaber, der bidrager til diversitet i landskabet!

Fordele ved hvidtjørnen

  • Crataegus monogyna trives på næsten alle jordarter
  • Tåler en fugtig placering & tørke
  • Værtsplante for fugle og insekter
  • Smukke hvide blomster og røde bær
  • Velegnet til brede hegnsbeplantninger
  • Fantastisk flotte efterårsfarver
  • Er modstandsdygtig overfor vind & meget vinterhårdfør

Ulemper ved hvidtjørnen

  • Hvidtjørnehæk er vanskelig at vedligeholde på grund af de mange torne