Hækplanter: barrodsplanter, klumpplanter eller planter i potte?

Garmundo hjælper dig gerne med at sikre, at du hurtigt og uden al for meget besvær kan få skabt en flot, grøn hæk. Vi sælger alle mulige sorter hækplanter, der bliver dyrket på følgende måder:

- Barrodsplanter
- Klumpplanter
- Planter i potte / container eller plantepose.

Nu spørger du naturligvis dig selv, hvad forskellen består i. Hvad er den gode grund til at vælge en hækplante som barrodsplante, som klumpplante eller i en potte? Vi giver dig her et overblik over fordele og ulemper. Hvis du har yderligere spørgsmål, kan du naturligvis altid kontakte vores kundeservice. Vi hjælper dig gerne med at træffe det rigtige valg.

Hækplanter som barrodsplanter

Som navnet antyder, bliver barrodsplanter solgt med bare rødder. Der er derfor ingen jordklump eller en potte omkring rødderne. Dyrkningsmetoden er den samme som for hækplanter med klump, blot står planterne lidt tættere på hinanden. Derfor er hækplanter som barrodsplanter lidt mindre. De bliver ligeledes taget op af jorden og transporteret på en anden måde. Barrodsplanter er meget nemme og billige at transportere, da der ikke er nogen klump eller potte. Ofte kan de blot pakkes ned i en kasse. Det vil du også kunne se på købsprisen. Barrodsplanter er billigere end hækplanter med klump eller i en potte. Planter, der sælges som barrodsplanter, er for eksempel visse sorter af laurbærkirsebær og buksbommen.

Logisk set er barrodsplanter mere sårbare end planter med klump eller i en potte. Dette skyldes, at der kun er lidt eller slet ingen jord omkring rødderne, som de kan vokse videre i efter udplantningen. Derfor har denne sort hækplanter flere problemer med visne blade, og det tager lidt længere tid, før du har en flot, tæt hæk stående. Der er en risiko for, at ca. 5% til i undtagelsestilfælde 10% af barrodsplanterne ikke vil slå rod, efter at de er udplantet. For at undgå dette anbefaler vi at bruge et vækstmiddel til rødderne samt at bestille et antal ekstra hækplanter. Du udplanter disse i et hjørne af haven og lader dem vokse sig større sammen med hækken. Skulle der være planter i hækken, der ikke rodfæster sig tilstrækkeligt godt kan du blot udskifte dem med en reserveplante af samme størrelse. Da planterne er mere sårbare som barrodsplanter, er de også billigere i anskaffelse end planter i potte eller container. Vil du gerne vide, hvor mange hækplanter du har brug for? Du kan læse mere om det under: vælg det rigtige antal hækplanter.

Barrodsplanter tages op af jorden og leveres mellem oktober og april. I løbet af denne periode er planterne i en slags dvale, hvor de kun bruger meget lidt energi og derfor ikke vokser. Det betyder, at de nemt kan udplantes med de bare rødder, med et godt resultat til følge. Det er dog en god idé, at sætte hækplanterne i jorden umiddelbart efter levering og herefter vande dem godt i tiden herefter. Er dette ikke en mulighed? Så sæt dem istedet i en spand vand eller læg dem i en kule. At lægge hækplanter i en kule betyder, at du graver et hul til planterne, inklusive rødderne, og dækker dem til med jord i den højde, som de normalt vil blive plantet i haven. På denne måde kan du placere op til 25 planter på én gang i hver kule til senere udplantning.

I vores plantevejledning hækplanter: hækplanter som barrodsplanter kan du læse, hvordan man planter en barrodsplante.

Nedenfor er et overblik over fordele og ulemper ved barrodsplanter:

+ Billigere end klumpplanter eller i potte
+ Let at transportere
+ Mindst muligt affald
- Levering og plantning er kun mulig, når planterne er i dvale
- Der er en risiko for, at nogle af planterne ikke får rodfæste (højst 5 til 10%)
- Det tager et stykke tid du har en flot, tæt hæk stående

Hækplanter som klumpplanter

Hos klumpplanter er rødderne stadig fæstnet til jorden. Klumpen er fuldstændigt indpakket i jute eller akryl, og ved større hækplanter anvendes ofte også jerntråd eller et metalnet. Klumpen med jute eller akryl kan nemt plantes i jorden. Du kan eventuelt fjerne jerntråden eller metalnettet, men det behøves ikke.

Klumpplanter er en billig og nem måde at skabe en flot, tæt hæk på i en fart. Da planterne er dyrket i jorden og herefter tages op af jorden og transporteres med hele rodnettet intakt, har rødderne et godt grundlag at vokse videre på efter udplantning. Dyrkning i jorden er billigere end at dyrke i potter eller containere, fordi der ikke er omkostninger forbundet med etablering og kunstvanding af et bed med potter. Der er en risiko for, at enkelte af klumpplanterne til hækken ikke slår rod (dog højst 5%). Som med barrodsplanterne kan du vælge at købe lidt ekstra hækplanter eller bruge et vækstmiddel til rødderne. De ekstra hækplanter udplanter du et andet sted i haven, og lader dem vokse sig større sammen med hækken. Næsten alle hækplanter i vores sortiment sælges som klumpplanter.

Klumpplanter leveres mellem oktober og april, dog afhængigt af vejret. I løbet af disse måneder er planterne i dvale, og vokser derfor ikke. Når de tages op af jorden i denne periode, er de mindst sårbare og er yderst nemme at udplante. Buksbom hækplanter er en undtagelse, da de kan leveres som klumpplanter hele året, undtagen i perioder med meget høje temperaturer.

Det er vigtigt at sørge godt for planterne i starten, da selve udplantningen er forholdsvis stressfyldt for dem. Du bør derfor udplante så hurtigt som muligt efter levering, og give planterne rigeligt med vand det første stykke tid.

Du kan læse, hvordan man udplanter klumpplanter i vores plantevejledning hækplanter: hækplanter som klumpplanter.

Herunder et overblik over fordele og ulemper ved hækplanter som klumpplanter:

+ Bedste forhold mellem pris og kvalitet
+ Næsten intet affald
- Levering og udplantning er kun mulig, når planten er i dvale
- Højst 5% af hækplanterne slår ikke rod

Hækplanter i potte

Planter i potte (også kaldet planter i containere eller potteplanter) dyrkes i plastikpotter i bede, der er specielt konstrueret hertil. Det er en relativt dyr måde at dyrke på, men det sikrer, at planterne stresses så lidt som muligt når de udplantes i din have. Mange af vores færdighække leveres i en container, potter eller beholder, gryde eller plantepose. Hvis du sørger godt for planterne, vil der kun være ganske få eller ingen planter, der ikke slår rod. Da dyrkning i potter eller planteposer koster både mere tid og penge, er disse hækplanter lidt dyrere end klumpplanter eller barrodsplanter. Næsten alle hækplanter i vores sortiment kan du købe i potter.

Planter i potter skal ikke nødvendigvis udplantes i haven straks efter levering. Hvis du vil, kan du endda vente et par uger med at gøre det. Du kan derfor både bestille og udplante dem hele året rundt. Det er dog klogt at flytte hækplanterne i potter væk fra pallen umiddelbart efter ankomsten og finde et afskærmet sted i haven til dem. Sørg for, at de får tilstrækkeligt med vand.

Vil du vide, hvordan du skal udplante hækplanter i potter? Du kan læse det i vores plantevejledning hækplanter: hækplanter i potter.

Herunder et overblik over fordele og ulemper ved hækplanter i potter:

+ Planter af bedste kvalitet
+ Kan plantes året rundt (undtagen i frostvejr)
+ Planter i potter behøver ikke at blive udplantet umiddelbart efter levering
+ Stort set alle planter slår rod
- Dyrere end barrodsplanter og klumpplanter
- Plastikpotterne skal bortskaffes